A négyzet a 4-es számhoz és a fizikai világ négy eleméhez kapcsolódik: föld, levegő, víz és a tűz. A ház, ahol laksz, négyzetek sokasága. Ez jelképezi az élet alapjait.

A négyzet egy olyan geometriai alakzat, amely mindenütt jelen van az életünkben. Az építészetben, a matematikában, a művészetben és még számos más területen is megtaláljuk őket.

Azonban egy kicsit többet kellene tudnunk arról, hogy ezek a négyzetek hogyan jelennek meg az életünkben, és hogyan lehetnek fenntartható módon újrahasznosítva. A textilnégyzetek különösen fontosak, mivel számos olyan területen jelennek meg, mint például az otthoni dekoráció és a ruházat.

A sok-sok kidobott ruhából könnyedén lehet kivágni négyzeteket, melyeket a lehető legegyszerűbben tudjuk összevarrni és később abból olyan termékeket készíteni, melyeket használunk, ezzel is megnöveljük a textil élettartamát.

A négyzet alakú szimbólumok az egyensúlyt és a rendet jelképezik! 

Újrahasznosított négyzetek

Az újrahasznosítás egyik kulcsa az, hogy az anyagokat újra és újra felhasználjuk, és a textilnégyzetek nagyon jó példái ennek. A hétköznapi életünkben is fel tudjuk használni, például a konyhában, egy farmerkötény formájában. 

Az újrahasznosítás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy fenntarthatóbbá tegyük a bolygónkat. A textilipar egyike azoknak a területeknek, amelyek az éghajlatváltozás szempontjából különösen problémásak lehetnek. A textilipar általában nagy mennyiségű vizet és vegyi anyagokat használ fel a textilgyártás folyamatában, és a textilhulladék is jelentős környezeti problémát jelent. Az újrahasznosítás azonban megoldást kínál erre a problémára.

Gyerekjátékoknál is fel lehet használni a textilnégyzeteket, kicsiben is és nagyban is.

A textilnégyzetek kiváló példái annak, hogyan lehet újrahasznosítani a textilhulladékot.  

A textilnégyzetek gyakran készülnek a textilgyártás melléktermékeiből vagy az elhasznált ruhákból. Ezek az anyagok nagyon jól felhasználhatóak textilnégyzetek készítésére, amelyeket aztán fel lehet használni például takarók, párnák vagy más otthoni dekor, ami lehet egy takaró, egy szőnyeg, vagy díszpárna.

Évente a világon mintegy 40 millió tonna textilhulladék keletkezik, amely nagy része hulladéklerakóban vagy égetőben végzi.

Minden kis lépés fontos az újrahasznosítás terén, még a kis négyzetek is. A sok kis négyzetből lesznek a hatalmas dolgok. Ha szeretnél, ilyen és hasonló érdekes történeteket olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

A Réthy Újrahasznosító Akadémia hírlevél olvasójaként az elsők között értesülhetsz különleges eseményeinkről, akcióinkról, érdekes információkról.
Leveleimre itt tudsz feliratkozni, egyszerűen a neved és az e-mail címed megadásával. A feliratkozást követően azonnal megérkezik a postafiókodba az a levél, melyben megtalálod azt a videót, melynek segítségével könnyedén elkészítheted te is ezt az ajándékot. 

Réti Éva

a Réthy Újrahasznosító Akadémia alapítója